Makaleler
Tığ Gravür ve Asit Oyma

TIĞ Gravür.
Metal üzerine eskizi çizilen yada sanatçı tarafından serbest çalışılan desenler Tığ kalem (burin veya engraver) denilen sivri uçlu özel bir araçla kazıma yapılarak desenlerin 3 boyutlu hale getirilmesidir.

Asit Oyma
Asit-oyma, metal plaka üzerindeki kazımanın, aşındırmanın, oymanın dolaylı olarak yapıldığı (kimyasal yöntemle) gravür tekniklerindendir. metal plakanın yüzeyi önce temizlenir. Plakanın arka yüzeyi, asitlerden korumak için lak ile kaplanır. Plakanın ön yüzeyine ise asit-oyma tekniği için hazırlanmış gravür verniği yumuşak fırça ile yaklaşık 30 C° ısıtılmış tandır üzerinde (ısıtılmış tandır verniğin metal plaka üzerinde eşit şekilde yayılmasını sağlar) ince bir şekilde sürülerek kaplanır. Verniğin üzeri (mum yakılarak) is ile kaplanırsa siyahlaşan plakanın yüzeyindeki verniğe desenin işlenmesi daha kolay kontrol edilir. Desen plakanın yüzeyine metal gravür uçları ile çizilir. Burada dikkat edilecek nokta çelik kalemlerle sadece verniğin kaldırılıp alınmasıdır. Çelik kalemlerin metal üzerine gereğinden fazla bastırılması halinde oluşacak metal çapakları çizgilerin netliklerini, düzgünlüklerini bozarlar.

Metal plakanın üzerindeki vernik çelik kalemlerle alındıktan sonra, Plaka (metalin cinsine uygun) bir asidin içerisine yatırılır. Daha önce gücü denenmiş asit içinde, istenilen değerdeki çizgileri elde etmek için belirli bir süre bekletilir. Asitten çıkartılan plaka su ile yıkandıktan sonra üzerindeki lak ve gravür verniği çözücüler ile temizlenir.



Makaleler
Stabilize işlemi

2 Ahşaba stabilize işlemi yapmak, adından da anlaşılacağı gibi ahşabın boyutsal değişimini stabil hale getirmektir. Bildiğimiz gibi ahşap nem alışverişi ile şişer veya daralır. Buda bir çok kullanım alanında istenmeyen bir durumdur. "Ahşabın çalışması" da denilen bu fiziksel olay, ahşabın doğal yapısındaki lif ve traheid denilen hava boşluklarindaki su miktarının hava koşullarına veya bulunduğu ortama göre değişen miktarıyla doğru orantılıdır.

Endüstriyel alanda bu olumsuz durum bir çok yöntem ve teknikle tedavi edilmektedir.

Stabilize işlemi bir emprenye tekniği yöntemidir. Ve ahşabın içerisindeki su ve havanın reçine ile yer değiştirmesi esası ile tedavi sağlar.

Tedavi; hiç bir yöntemde %100 olmamakla birlikte emprenye yöntemleri en iyi sonuçlari veren tekniklerdir.  %99 oranlarında boyutsal kararlılık sağlayan bu teknikler ile ahşap çok uzun yıllar kendini muhafaza edebilir.

Stabilize işlemi ile emprenye edilmiş ahşaplar için suya, birçok asit türüne, bakteri ve mantar oluşumuna karşı dirence ve boyutsal kararlılığı sahiptir diyebiliriz.

Stabilize ahşabın tüm mekanik mukavemetleri olumlu olarak artış sağladığı halde ahsabin esneme direncini olumsuz etkilediğini de söylemek gerekir... İnce kesilmiş ahşap plaka üzerine ağırlık geldiği zaman esnemeyeceği için ham ahşaba göre daha kolay kirilabilmektedir. Fakat bıçak kabzasina mote edilmiş stabilize ahşap çok sağlam ve bir çok dış etkene karşı ham ahşaba göre kat ve kat üstündür.

Ayrıca stabilize işlemi sırasından paralel olarak verilen renkler ahşabın desen ve lif harelerini ortaya çıkartatak harika görsel şölenler oluşturmaktadır.

Ve yine stabilize işleminin ahşaba kattığı en güzel etkilerden bir tanesi olan zımparalama ve polisaj ile parlama kabiliyetimin artmesidir. Stabilize işlemi sırasında verilen reçine lifler arasinda sertleştiğinden hem zımpara ile hem de polisaj ile ortaya çıkan sonuçlar tahmin edilemeyecek kadar parlak ve kalitelidir.

Stabilize işleminin ama etkisi ahşabı suya karşı korumak ise de renkler ve polisaj kabiliyetine görsel olarak harika sonuçlar vermektedir.

Makaleler
Çelik Çeşitleri

M390
Nitelikleri:M-390 Böhler Toz Metal Çelik.
Yüksek hız çeliği grubuna girmektedir. Matkap uçları freze uçları gibi takımların yapımında kullanılır. Aynı zamanda bıçak yapımında iyi sonuç verir. Yeni nesil çelik olan toz metal teknolojisi ile diğer çeliklerden bir adım öndedir. Faklı alaşımların mevcut olduğu çelik daha esnek hale gelmiş ve kırılganlığı azaltılmıştır. Yaklaşık 69 Hrc sertik alan bu malzeme Böhlerde sulama yaptırılmalıdır.

N690 Böhler
Isıl İşlem:1020-1080 Derece
Sertlik    :57-59 HRC (Sulama sonrası alacak sertlik)

Kasap Bıçağı,Şef Bıçağı,Mutfak Bıçağı ,Et Bıçağı,Av Bıçağı yapımına uygun paslanmaz çeliktir.
Kobalt ,Vanadyum, Mobilden ilaveli Krom çeliğidir.BÖHLER N690 Japonların meşhur VG 10 çeliğinin geliştirilmiş halidir. BÖHLER N690 çok iyi sayılabilecek bir tokluğa iyi derecede paslanmazlığa ve yereli ağız tutuşuna sahiptir.  Isıl işlemi oksijensiz ortamlarda yapılmalıdır. Elektrikli fırınlarda paslanmaz folyo ile zarflanarak yapılır. Meneviş 200 derecede iki tekrar olarak yapılır.

          
1060 KARBON ÇELİĞİ

1060 Karbon Çeliği (Yerli Çelik)

Isıl İşlem:750 Derece

Alaçağı Sertlik :55-60 HRC

Amatör imkanlarla su verilebilen bir çeliktir.

Yüksek karbon sebebiyle keskin ve dayanımı çok yüksektir.

Paslanır özelliği vardır.

 Pala,Satır,Kılınç tarzı darbe gerektiren işlerde iyi sonuç verir.

SLEİPNER UDDEHOLM

Menşei :isveç

Alaçağı Sertlik :59-63 HRC

Yarı paslanır özelliği vardır.

Toz metala en yakın çeliklerden biridir.

Damascus Çeliği

Nitelikleri:Damascus çeliği adını Suriye’nin başkenti Şam’dan almıştır. Bulunuşunun 900’lü yıllarda Türk, Türkmenistan ve İslam bilgin ve ustaları tarafından paslanmaz çeliğin keşfedilmesi ile paslanmaz çelik ve karbon çeliğinin tabakalar halinde üst üste konulup dövülerek 500 defa katlanıp tekrar dövülüp, büküldükten sonra bıçak ve kılıç hale getirilmesi ile oluşan kılıçlar devrinin en muazzam malzemesini oluşturmuştur. Diğer bir özellik ise çeliğin bitiminden sonra çeliğin görünümünde oluşan desenlerdir. Bu desenler iki ayrı vasıftaki çeliğin karışımından oluşmaktadır. Desenlerin görülür hale gelmesi asit uygulaması ile oluşuyor.

4116 BIÇAK ÇELİĞİ

Isıl İşlem Değeri :1060 Derece

Alacağı Sertlik :55-57 HRC

Avrupa üretimi 4116 paslanmaz bıçak lamaları profesyonel ısıl işlem ile 56-58 hrc sertlik almaktadır.

Satır,av bıçağı, kamp bıçağı, şef-mutfak bıçakları, kılıç vb çok geniş bir alanda kullanılmaktadır

Yapısı gereği profesyonel ortamda ısıl işlem yapılması tavsiye edilir.

AEB-L

İsveç'in paslanmaz çelik türüdür, oldukça saf ve ince katmanlardan oluşur ve 13C26 Sandvik çeliği ile aynı özelliklere sahiptir, biraz daha az manganez (Mn) madeni ve %0,01 extra kükürt karışımına sahiptir.

Eğer iyi bir ısıtma işlemine tabi tutulursa yıpranmaya karşı oldukça dayanıklıdır ve keskin bir şekilde bileylenebilir. Devin Thomas özel el yapımı bıçak üreticisi özellikle bu çelik türünü kullanmakta ve oldukça başarılı sonuçlar almaktadır.

61-62 HRC sertlik derecesine kadar sertleştirilebilmektedir.

Nihayetinde muazzam keskinlik ve bu keskinliğini koruyabilme üst düzey de tokluk sunmaktadır.

ve bu özeliklerini paslanmadan yapabilmektedir.

Elmax

Uddeholm Elmax Super Clean, çok iyi aşınma direnci, korozyon direnci ve boyutsal kararlılık kombinasyonu ile nitelendirilen, metalurjik olarak üretilen bir kalıp çeliğidir. Daha küçük ve karmaşık şekillerin ve/veya uzun süreli takviyeli plastiklerin üretimi için tavsiye edilir.

İyi aşınma direnci sayesinde daha az aşınma,

Baskı mukavemeti sayesinde daha az girinti,

Korozyon direnci sayesinde daha az bakım,

İyi boyutsal kararlılık nedeniyle ısıl işlemden sonra daha az ayarlama.

 VANAX
Uddeholm olarak teknoloji harikası son model çelik üretim tesislerimizde üretim yapmaktayız. Bunun yanı sıra dünyanın en modern üçüncü nesil toz metalurjik çelik üretim tesislerinden birine sahibiz. Bu teknolojiye SuperClean adını veriyoruz. SuperClean teknolojisi bıçak üreticileri için, daha keskin ve kırılmaya karşı dayanıklı bıçaklar ve mükemmel işleme-taşlama anlamına gelmektedir.

Hem 3XX serisi paslanmaz çelik kadar yüksek korozyon direncine sahip, hem de vanadyum alaşımlı toz metalurjik çelikler gibi aşınma direnci ve ağız atma dayanımı yüksek bir toz metalurjik çelik desek? Bıçak meraklıları için gerçekleşecek bir rüya gibi görünüyor. Uddeholm Vanax'ta bunu, mikroyapıda bulunan krom miktarını optimize etmek için yapıda bulunan karbonun çoğunu azot ile değiştirerek gerçekleştirdik. Azot, son derece küçük (<1 µm) ve sert olan vanadyum nitrürler oluşturarak aşınma dayanımı, atma dayanımı, işlenebilirlik ve tokluğun mükemmel kombinasyonunu sağlıyor. Mükemmel korozyon dayanımı ve tokluğu ile Uddeholm Vanax, bugün piyasadaki en yenilikçi toz metalurjik bıçak çeliğidir. Su altı taktik bıçakları gibi, aşınmaya ve korozyona karşı dayanıklılık gereken en zorlu uygulamalarda bile mükemmel sonuçlar sunar.


Teknik Bilgiler
Ölçüler: Lütfen "Lama Ölçüsü" kutucuğundan seçiniz.
Isıl İşlem Prosesi: Östenizit
Çelik Sınıfı: Paslanmaz(Toz Metalurjik)
Menşei: İsveç
Çalışma Tekniği: Aşındırma, çürütme(bant zımpara, eğe, matkap vb.) Dövülemez
Maximum Sertlik(Hrc): 60
Bıçak İçin İdeal Sertlik(Hrc): 55-60
Aşınma Dayanımı: 1010
Krozyon Dayanımı: 10/10
 Keskinlik Kapasitesi: 10/10

Uddeholm Vanadis 4 Extra Super Clean, yüksek aşınma direncini çok iyi sünme ve kenarların talaşlanmasına karşı dirençle birleştiren, günümüz piyasasında bulunan en çok yönlü pm takım çeliğidir. Hem yumuşak hem de sert durumda mükemmel işlenebilirlik, hem takım yapımı hem de takım bakımında avantaj sağlar.

Düşük kenar çapaklanma riskşiyle güveniliir üretim
Yüksek sertlik, aşınma direnci ve talaşlanma direncinin en iyi kombinasyonu
Yüksek baskı mukavemeti
Tüm PM sınıflarında en iyi stok standardı programı

Uddeholm Vanadis 8 SuperClean, Toz Metalurjik Takım Çeliği için yeni bir standart belirlemiştir. Teknolojik ilerlemeler bu soğuk iş takım çeliğini öncüllerinden daha üstün kılıyor.
Yüksek aşınma ve talaşlanma direnci, eşi benzeri olmayan gelişmiş işleme özellikleri ile birleştiğinde üretim hızı yükselmiş ve maliyet düşmüştür.
Üretilen parça başına daha düşük fiyat
Daha uzun takım kullanım ömrü
Öngörülebilir Üretim

Makaleler
Bıçak Nedir ?

BIÇAK NEDİR
Bıçak, kesmeye yarayan ve genellikle metal bir parçadan yapılmış bir alettir. Bıçaklar çok çeşitli amaçlar için kullanılabilir ve genellikle tezgahlarda, mutfaklarda veya tıbbi amaçlar için kullanılabilir. Bıçaklar genellikle küçük bir kabzaya sahip ve ucunda keskin bir bıçak ağzı bulunur. Bıçaklar, tarih boyunca insanların işlerini kolaylaştırmak ve daha etkili bir şekilde yapmak için kullandıkları önemli bir alettir.
BIÇAK ÇEŞİTLERİ
Şef Bıçakları
Şef bıçakları, mutfakta en sık kullanılan bıçak türlerinden biridir. Bu bıçaklar, genellikle kalın ve büyük bir kısmına sahiptir ve geniş bir ağzı vardır. Bu özellikleri, şef bıçaklarını keskin bir şekilde kesme, doğrama ve dilimleme gibi işler için idealdir. Ayrıca, şef bıçaklarının uzun bir kılıfı ve ağırlığı vardır, bu da kullanıcısına işlerini daha kolay ve konforlu bir şekilde yapma imkânı sağlar. Genellikle, şef bıçaklarının ucu kıvrık bir şekilde tasarlandığı için, bu bıçaklar meyve ve sebzeleri oyma ve kabuklarını soyma gibi işler için de idealdir.
Kasap Et Bıçakları
Kasap et bıçakları, etlerin kesilmesi ve dilimlenmesi için kullanılan bıçak türlerindendir. Bu bıçaklar genellikle daha uzun ve daha ince bir kısmına sahiptir ve etlerin kesilmesi için düz bir kesme yüzeyi vardır. Kasap et bıçakları, etlerin kesilmesi için gerekli olan kuvveti sağlamak ve eti keserken etin dokularını zarar vermeden kesmek için tasarlandı. Kasap et bıçakları, genellikle ince dilimler halinde etin kesilmesi için kullanılır. Kasap et bıçakları, etlerin kesilmesi ve dilimlenmesi için kullanılan bıçak türlerindendir. Bu bıçaklar genellikle daha uzun ve daha ince bir kısmına sahiptir ve etlerin kesilmesi için düz bir kesme yüzeyi vardır. Kasap et bıçakları, etlerin kesilmesi için gerekli olan kuvveti sağlamak ve eti keserken etin dokularını zarar vermeden kesmek için tasarlandı. Kasap et bıçaklarının kılıfı genellikle düz bir şekildedir ve bazılarında keskin bir kılıf ucu bulunur. Kasap et bıçakları, genellikle ince dilimler halinde etin kesilmesi için kullanılır.
Bıçak Setleri
Bıçak setleri, birçok farklı bıçak türünü içeren çantalarda veya stantlarda satılır. Bu setler, mutfakta kullanım için tasarlandı ve genellikle bir şef bıçağı, bir kasap et bıçağı, bir düdüklü bıçak, bir halka bıçak ve bir parçalama bıçağı gibi farklı bıçak türlerini içerir. Bıçak setleri, mutfakta işlerin daha kolay ve verimli bir şekilde yapılmasını sağlar ve mutfakta bulunan bıçakların çeşitliliğini artırır.
Meyve Bıçakları
Meyve bıçakları, meyveleri kesmeye yarayan küçük ve keskin bıçak türleridir. Meyveleri keserken meyvenin dokularını zarar vermeden kesmek için tasarlandı. Meyve bıçakları, genellikle meyveleri oyma, dilimleme ve kabuklarını soyma gibi işler için kullanılır. Ayrıca, meyve bıçaklarının küçük boyutları, bu bıçakları taşıma ve saklama için kolay hale getirir. Meyve bıçakları, genellikle mutfakta bulunan bıçaklar arasında en küçük olan türdür.
Sebze Bıçakları
Sebze bıçakları, sebzeleri kesmeye yarayan bıçak türleridir. Bu bıçaklar, genellikle küçük ve ince bir kısmına sahip olup, sebzeleri keserken sebzenin dokularını zarar vermeden kesmek için tasarlandı. Sebze bıçakları, genellikle sebzeleri oyma, dilimleme ve kabuklarını soyma gibi işler için kullanılır. Ayrıca, sebze bıçaklarının küçük boyutları, bu bıçakları taşıma ve saklama için kolay hale getirir. Sebze bıçakları, genellikle meyve bıçaklarına benzer özelliklere sahiptir, ancak sebzelerin daha sert dokularını kesmek için daha keskin ve dayanıklı bir yapıya sahiptir.
Balık Bıçakları
Balık bıçakları, balıkların kesilmesi ve dilimlenmesi için kullanılan bıçak türleridir. Bu bıçaklar, genellikle daha ince ve daha uzun bir kısmına sahip olup, balıkların kesilmesi için düz bir kesme yüzeyi vardır. Balık bıçakları, balıkların kesilmesi için gerekli olan kuvveti sağlamak ve balığı keserken balığın dokularını zarar vermeden kesmek için tasarlandı. Balık bıçakları, genellikle ince dilimler halinde balığın kesilmesi için kullanılır. Filato çıkarmak için de kullanır
Döner Bıçakları
Döner bıçakları, döner eti kesmeye yarayan bıçak türleridir. Bu bıçaklar, genellikle daha uzun ve daha ince bir kısmına sahip olup, döner etinin kesilmesi için düz bir kesme yüzeyi vardır. Döner bıçakları, döner etinin kesilmesi için gerekli olan kuvveti sağlamak ve döner etini keserken etin dokularını zarar vermeden kesmek için tasarlandı. Döner bıçakları, genellikle ince dilimler halinde döner etinin kesilmesi için kullanılır.

Zırhlar
Zırhlar parça etleri kıyma haline getirmek için kullanılmaktadır. Ağır olmaları et çekerken kesim kolaylığı sağlamaktadır. Orijinal bıçaklar paslanır çelikten imal edilmiştir fakat günümüzde paslanmaz bıçaklar daha hijyenik olduğu için daha çok tercih edilmeye başlanmıştır. Zırh bıçaklarının kesici ağızlar kıyma işlemi için özel olarak bilenmiş ve şekillendirilmiştir. Zırh kıyması yapmak için tavsiyemiz orta yada büyük boy bir bıçak kullanmanızdır. Büyük bıçaklar ile kıyma işlemi daha hızlı ve kolay yapılmaktadır. Börek ve

Börek ve Pizza Bıçakları
Pizza bıçakları yarım ay şekline sahiptir. Bu bıçaklar ile börek ve pizzayı dilimlerken, bıçağı çekmeden yuvarlama hareketi yaparak kesim yaptığı için ürünleri dağıtmaz yada ezmez. Bu bıçakların kesici yüzeyleri özel olarak bilenmektedir.